Världsrekordens utveckling – ett bevis på framsteg

Har du någonsin noterat hur tiderna inom många idrotter sänks för varje generation? Det räcker med en snabb titt på ett mästerskap i friidrott eller simning för att se att tiderna pressas nedåt. Det handlar förstås inte om att dagens idrottare är biologiskt annorlunda än tidigare generationer. Snarare är det andra orsaker som ligger till grund för denna häpnadsväckande utveckling. Vad som driver på utvecklingen allra mest är svårt att avgöra, men det finns garanterat några skäl som spelar sin roll i att göra atleterna duktigare. Här är några av dessa anledningar.

Mental styrka

Det kan låta som en kliché i en föreläsning från någon livscoach, men den mentala biten har stor inverkan på hur snabbt vi springer eller hur tungt vi lyfter. Det gäller delvis i kampen mot din egen kropp där ett nytt personbästa kan få dig att inse hur duktig du faktiskt kan bli. Men det gäller också på absoluta världsnivå också.

Det räcker med att titta på Roger Bannister för att få ett bevis på det. När han var ung sågs det som omöjligt att springa en engelsk mil på mindre fyra minuter. Bannister motbevisade alla – och därefter dröjde det inte länge innan en drös löpare återupprepade bedriften. Det räckte med att en visade vägen för att andra skulle förstå att det faktiskt var möjligt.

Kost och träning

Självklart spelar också utvecklingen gällande den fysiska biten in när det kommer till att hitta orsakerna till allt snabbare tider. I mitten av 1900-talet – när löpare som Gunder Hägg och Arne Andersson var som allra störst – levde löparna framför allt på talang och träningsmängd. Det betyder att de lade ned ansenliga timmar i löpspåret, men de fick inte samma avkastning på sin träning som dagens löpare får. Numera finns det nämligen siffror på alltifrån fettmassa till optimalt kostintag för att varje löpare ska hitta sin perfekta strategi. Det spelar in när sekunderna ska skalas av.

Utrustning

I många fall har det också skett en teknisk utveckling som har legat till grund för snabbare tider. Det kan vi tydligt se i simningen. Den så kallade hajdräkten minskade motståndet för simmarna som kunde simma allt snabbare. Numera är just helkroppsdräkter inte längre tillåtna, men det lär komma nya uppfinningar som låter idrottare utnyttja farten bättre – och slå nya världsrekord.