Kan yoga få oss att hålla i högre ålder?

Att regelbundet utöva yoga är något som resulterar i många fördelar, både psykiskt och fysiskt. Forskning och experter menar på att effekterna av yoga leder till en starkare och mer flexibel kropp, samtidigt som även psyket även påverkas på ett positivt sätt. Då yoga syresätter blodet och stimulerar inre muskulatur renas kroppen på ett effektivt sätt till följd av träningen. Andra fördelar med sporten är att det bidrar till en jämn hormonbalans, förbättrar koncentrationen och lugnar nervsystemet.

Fysiska fördelar med yoga

Som du säkert vet resulterar inte yoga enbart i kortsiktiga hälsofördelar, utan ger även resultat som verkar långsiktigt och som bidrar till att vi kan hålla oss pigga och fräscha i en högre ålder. Yoga gör att kroppen förblir mjuk och rörlig, samtidigt som det motverkar mycket av de negativa egenskaperna som sker i kroppen när vi åldras. I samband med regelbunden utövning av yoga stärks skelettet och musklerna blir mer flexibla, vilket underlättar rörlighet och de dagliga uppgifterna som behövs utföras. Sporten leder även till lägre puls och blodtryck, vilket stärker hjärtat, samtidigt som den djupa andningen förbättrar lungornas kapacitet. Yoga kan också både lindra och förebygga de problem som kan uppstå i samband med klimakteriet och inkontinens. Slutligen har yoga även en positiv inverkan på sexlivet, vilket dels beror på att blodgenomströmningen blir bättre och dels på att sinnet aktiveras.

Psykiska fördelar med yoga

Yoga resulterar även i en rad psykiska fördelar, som även de får oss att hålla i en högre ålder. En av de absolut främsta fördelarna med yoga är att summan av de positiva egenskaperna skapar en form av kedjereaktion som leder till minskad stress, vilket beror på att nervsystemet lugnas. Det leder i sin tur till bättre sömn, en mer aktiv vardag och att potentiella minnesproblem saktas ner. Studier visar också att yoga leder till lindring av depression och ångest, samtidigt som endorfiner frigörs och resulterar i känslor av välmående. Slutligen bidrar yoga till ökad kreativitet, vilket förenklar problemlösning och breddar våra tankebanor på ett positivt sätt.

Vad väntar du på?

Sammanfattningsvis är yoga en sport som kan utövas av alla åldrar och som resulterar i mängder av kort- och långsiktiga fördelar, både psykiskt och fysiskt. Har du ännu inte testat yoga, så gör det idag!