Satsa på rätt träningskläder

Att vara bekväm när man tränar är inget man ska underskatta. Komforten av riktiga träningskläder kan låta en fokusera på träningen och inte bli besvärad av hur kläderna börjar kännas fuktiga eller hur de gnids fram och tillbaka över huden. Men vad är de som gör träningskläder så mycket bättre?

Träningskläder kommer i en stor variation idag. En anledning till detta är att olika kläder passar olika situationer och träningsformer. Tittar man i butiker som Sportamore kommer man snabbt märka hur allt är uppdelat efter olika sporter och träningsformer. En del av kläderna kommer garanterat dyka upp i fler än en kategori, men då vet man åtminstone att de fungerar bra för den valda träningen.

Den största anledningen till varför träningskläder fungerar så mycket bättre är hur de har tillverkats. Detta är främst en fråga om material och dess egenskaper. Tittar man på ett material som bomull, som ofta förekommer i vanliga kläder, är detta något blir väldigt blött och tungt när det absorberar fukt.

Träningskläder använder vad man kallar för funktionsmaterial som har förmågan att transportera bort fukt från huden och låta det avdunsta i de yttre lagren. Detta betyder att fibrerna inte binder upp fukten och blir blöt, vilket gör dem utmärkt för fysisk aktivitet.

Det är också viktigt att välja ett par ordentliga skor för många typer av träning. I något som löpning är ju detta av yttersta vikt då fötterna utsätts för en hel del belastning under ett träningspass. Men det är inte bara passformen man måste tänka på. Ens löpsteg kommer också vara avgörande för vilken typ av sko man ska ha. Vi sätter inte alla ned foten på samma sätt när vi går och somliga behöver mer dämpning på ena sidan av foten än den andra just av denna anledning.