Effekter efter kraftig viktnedgång

Att gå från övervikt och fetma till normalviktig kräver hård disciplin och förtjänar en stor eloge! Det är få som klarar av att gå ned mycket i vikt och hålla extrakilona borta. När du närmar dig ditt viktmål kommer du att märka några saker med din kropp.

Viktplatå

För vissa händer det 10 kilo innan viktmålet, för andra 5 kilo innan, men majoriteten hamnar på en platå då du inte går ner i vikt fastän du följer dieten till punkt och pricka. Kroppen har en fantatisk egenskap att anpassa sig efter rådande förhållande. Dieten och ditt vanliga sätt att äta blir normalt och ämnesomsättningen sjunker. 

För att lösa problemet kan det hjälpa att ta en fuskardag eller två och sedan börja om. Andra väljer att fasta 16 timmar om dagen och äta sina måltider under resterande 8. Just fastande har visat sig vara hälosamt för alla och kan vara det som krävs för att göra sig av med de sista kilona. 

Tappar fett på fel ställen

Du kan inte punktförbränna fett. Fettet kommer att tas från hela kroppen. I början förbränns det farligaste fettet som ligger runt organen och magen. Därefter försvinner fett allt eftersom och ibland tappar du fett där du gärna ville ha kvar det. För kvinnor påverkas brösten mycket vid en kraftig viktnedgång. Din fyllliga byst blir istället två hängande, tomma påsar och självförtroenden får sig en törn. Enda sättet att åtgärda detta är att göra en bröstförstoring för att fylla ut huden igen. Dagens metoder kommer med färre risker och naturligare resultat. 

Färre kalorier än jämnviktig 

Som bantare och någon som tidigare varit stor är kroppen alltid sugen på att gå tillbaka till sin säkra, trivselvikt. Kroppen mår inte bra av övervikten men den tror det eftersom det finns rikligt med fettdepåer utifall att du inte hittar mat. Det är historiska överlevnadsinstinker för hjärnan och kroppen. Det betyder i förlängningen att om du och en kompis, som aldrig varit tjock, väger 60 kilo behöver du äta färre kalorier än din kompis för att inte gå upp i vikt.