Optimera din kost

Ät dig smart och stark!

Din kost påverkar både din kropp och hjärna. Lär dig mer om fördelarna med en välbalanserad kost. Ett bra sätt att äta gör dig smartare och starkare.

I dagens samhälle har mat blivit ett hett ämne. Det talas om hur man ska äta för att uppnå olika mål, som att gå ner i vikt, bygga muskler eller delta i lopp. Många av råden säger emot varandra, den ena säger att kolhydrater är farligt och du bör äta fett medan den andra menar på att fett är farligt. Kanske har de alla rätt?

Det finns hjälp att få om man vill se över sin kost. Det finns kostrådgivare, dietister och andra som har studerat för att kunna hjälpa dig med kosten för att nå just ditt mål. Att ta hjälp av en kostrådgivare eller dietist gör att du kan anpassa din kost efter ditt mål och din levnadsstil.

Varför är kosten viktig?

Det finns många trender när det gäller mat, det ska vara rawfood, vegetariskt eller närproducerat. Men varför är det viktigt att tänka på vad man stoppar i sig? Maten är det som ger energi och får din kropp att fungera. Det är bränsle för din kropp och precis som du aldrig skulle använda diesel i en bil som går på bensin gäller det att stoppa i rätt bränsle i din kropp. Det är sex stycken näringskomponenter som kroppen behöver: protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och vatten.

Med rätt kombination av de här sex sakerna kommer din kropp orka mer i träningssammanhang men även din hjärna kommer arbeta mer effektivt. Hur du ska äta beror på hur ditt liv ser ut och vad ditt mål med träningen är. Det är viktigt att anpassa kosten efter dig själv, det som funkar för någon annan behöver inte fungera för dig. Ofta kan man behöva prova sig fram och känna efter hur det känns, för en dagbok för att se förändringar i kropp och välmående.

Hjärnan och kost

Genom att äta en välbalanserad kost kommer kroppen ha det bränsle som behövs för att orka dagen. Inte bara genom att kroppen orkar röra på sig utan din hjärna kommer ha lättare för att arbeta. Din hjärna är endast 2 procent av din kroppsvikt men den använder 20 procent av all din energi. Din hjärna har många viktiga uppgifter att utföra men ändå tänker vi inte på den när vi äter, utan det handlar om ytliga saker.

Hur vår kropp ser ut är många gånger det som får oss att tänka på kosten. Men det är ännu viktigare att äta rätt för din hjärna. Det är den som gör att du orkar räkna matte, läsa en lång text eller som fokuserar när du spelar poker på www.pokerstjarnor.se. Om du inte äter rätt är det lätt att drabbas av depression, trötthet, minnesförlust eller få koncentrationssvårigheter. Om du däremot äter en kost där du får i dig alla viktiga ämnen kommer du bli friskare, gladare och få lättare att ta bra beslut i livet.